zoomiconSiedziba Pivexin Technology

fot. REYNAERS

Siedziba Pivexin Technology

Zaprojektowany przez katowicką pracownię MUS Architects budynek firmy Pivexin Technology w Babicach koło Raciborza jest prostym, a jednocześnie spójnym i pięknym obiektem, łączącym różne funkcje i skalę. Kluczowym elementem projektu jest wyrazista, ciemna fasada, zbudowana w oparciu o kontrast pomiędzy przeszklonymi i pełnymi elementami. Wnętrza budynku są zalane naturalnym światłem.


Nowa siedziba firmy Pivexin Technology otrzymała nagrodę w konkursie organizowanym przez Property Design za najlepszy projekt komercyjny i publiczny w Polsce, oddany do użytku do końca 2018 roku. W budynku, na fasadzie i we wnętrzach, zastosowano systemy aluminiowe Reynaers Aluminium. 


Reklama

Elewacja Pivexin Technology jest ciemna i wyrazista – zwłaszcza w zestawieniu z pełnymi szkła i światła wnętrzami. Zwarty, minimalistyczny budynek łączy dwie różne funkcje: biurową i magazynową. Mimo tego zróżnicowania, podkreślonego przez rozwiązania fasadowe, udało się stworzyć architektonicznie spójną, intrygującą bryłę. Głównym założeniem architektów było stworzenie budynku o maksymalnej funkcjonalności, energooszczędnego i wpisującego się w założenia współczesnej architektury. Jednym z nadrzędnych celów było też wprowadzenie do projektowanej przestrzeni jak największej ilości światła. 

Pivexin Technology. Dwie funkcje w jednej bryle


Pracownia MUS Architects miała za zadanie stworzyć projekt hali magazynowej i budynku biurowego z zapleczem socjalnym, z uwzględnieniem także zagospodarowania terenu – w tym dojazdu do posesji i parkingu. Zgodnie ze zleceniem inwestora, architekci mieli scalić strukturę dwóch budynków – biura i hali magazynowej – tak żeby powstał jeden, spójny „organizm”. Tak właśnie się stało. Frontowa część elewacji biurowca jest przeszklona, z pionowymi i poziomymi pilastrami, nadającymi jej efekt trójwymiarowości, i pełni funkcję reprezentacyjną. Z kolei elewacja hali magazynowej jest prosta i dyskretna, bardziej zamknięta, odpowiednia dla przemysłowej części.

Systemy Reynaers w nowoczesnym kompleksie


Jako podstawowy system zastosowano CW 50 HI, który pozwala na dużą swobodę projektowania i świetnie sprawdził się przy konstruowaniu spójnych stylistycznie, ale jednocześnie zróżnicowanych elewacji. W dodatku bardzo dobre parametry termiczne systemu wykraczały poza założenia projektowe – CW 50 przy zastosowaniu potrójnego szklenia spełnia wymagania budownictwa pasywnego i niskoenergetycznego. 

W części z tarasem zastosowano system podnoszono-przesuwny CP 155-LS. Wnętrza kontrastują z ciemną fasadą – jest tu dużo bieli, jasnego drewna, a także żywych roślin. Światło wpada przez zewnętrzne przeszklenia (w tym świetlik umieszczony nad częścią centralną) i dzięki przeszklonym ścianom działowym nie napotyka przeszkód w pomieszczeniach. W konstrukcjach architekci zastosowali przede wszystkim system CI 45 – rozwiązanie idealne do zagospodarowania przestrzeni biurowej. System został zmodyfikowany na potrzeby projektu.

Wykonana ślusarka znacznie przekracza stawiane jej projektowo wymagania. Dla większości fasad słupowo-ryglowych udało się uzyskać parametr Ucw=0,6 W/m²K przy zastosowaniu szyb Ug=0,5 W/m²K. System CI45, dzięki możliwości instalacji wypełnień z obu stron, znacznie ułatwił, a w przypadku kilku trudno dostępnych miejsc okazał się niezbędny do kompleksowej realizacji obiektu – mówi Karol Klocek z firmy GRAL, odpowiadającej za wykonanie ślusarki w budynku.


Najważniejsze informacje:

» Nazwa budynku: Pivexin Technology
» Powierzchnia użytkowa: 3 800 m kw. (w tym hala 2 150 m kw. i biurowiec 1 650 m kw.)
» Termin oddania do użytku: 2018 rok
» Inwestor/deweloper: Pivexin Technology
» Projektant: MUS ARCHITECTS, architekci: Anna Porębska, Adam Zwierzyński
» Wykonawca ślusarki aluminiowej: GRAL Sp. z o. o.
» Wykorzystane systemy Reynaers Aluminium: CW 50 HI, CW 50 SC, CW 50 HI + CS 86-HI HID (drzwi wejściowe), CP 155-LS (taras); wnętrze: CW 50, CS-59Pa (drzwi), CI 45. 



Strona używa Cookies. Więcej w Polityce Prywatności.